Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Τα προβλήματα της σύμπραξης -2

Posted by koszig στο 1 Νοεμβρίου 2020

Σε προηγούμενη ανάρτηση έγινε αναφορά στην κατάσταση μετά τη σύμπραξη των δύο πρώτων δημοτικών παρατάξεων και ειδικότερα στην υπάρξη της δημοτικής παράταξης Δ.Ε.Κ.Α. και του προεκλογικός συνδυασμός Δ.Ε.Κ.Α. , (κλικ εδώ).

Η συνέχεια των σχολίων για τη δημοσίευση του Πρακτικού Σύμπραξης Δημοτικών Παρατάξεων.

Σύμφωνα με το πρακτικό η παρούσα σύμπραξη  εφεξής θα συγκροτεί δημοτική Αρχή αποτελεσματικότερη… Δηλαδή η παράταξη Δ.Ε.Κ.Α. αναγνωρίζει ότι η δημοτική Αρχή, υπό το δήμαρχο Σπύρο Βρεττό, ήταν αποτελεσματική σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομοτεχνικό επίπεδο με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον στον ένα χρόνο της θητείας της και μετά τη σύμπραξη θα γίνει λίγο καλύτερη (αποτελεσματικότερη) μετά τη σύμπραξη..

Προφανώς σε ένα κείμενο. όπως το πρακτικό. δε μπορεί να γίνει ανάλυση του όρου αποτελεσματικότητα. Σήμερα όμως, με τον περιορισμό της λειτουργίας των υποχρεώσεων λόγω Covid-19, υπάρχει χρόνος να γίνει αναλυτική  παρουσίαση από τις συμπράττουσες παρατάξεις σε ποιά θέματα η πρώτη ήταν αποτελεσματική και με ποιά θέματα, που δεν ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της πρώτης, η δεύτερη συμπράττουσα παράταξη θα τη βοηθήσει να γίνει αποτελεσματικότερη.

Ένα πρόγραμμα δράσης για τα επόμενα χρόνια, με την ανακοίνωσή του, θα ήταν χρήσιμο για ενημέρωση των δημοτών, αλλά να μπορούν και να κρίνουν για την αποτελεσματικότητα της νέας δημοτικής Αρχής τα επόμενα τρία χρόνια.

Και για να το κρίνουμε πόσο αποτελεσματική ήταν η προηγούμενη διοίκηση με αντιδήμαρχο Οικονομικών, Προγραμματισμού Πολιτικού Σχεδιασμού, Δημοτικής Αστυνομίας & Πολεοδομίας τον Μιχάλη Βρεττό και δήμαρχο τον Σπύρο Βρεττό ήταν η εφαρμογή του νόμου 4555/2018, άρθρο 175 – Νόμος  – Τετραετή Επιχειρησιακά Προγράμματα – Ετήσια Προγράμματα Δράσης Δήμων

Άρθρο 175 – Νόμος 4555_2018 – Τετραετή Επιχειρησιακά Προγράμματα – Ετήσια Προγράμματα Δράσης Δήμων

Στο κείμενο του ανωτέρω άρθρου αναφέρεται:

Τα Tετραετή Επιχειρησιακά Προγράμματα έχουν ενιαία δομή και συγκρότηση, που διέπει το σύνολο των διοικητικών και γεωγραφικών υποενοτήτων του Δήμου και περιλαμβάνουν:

  • α) στρατηγικές επιλογές,
  • β) επιχειρησιακό σχέδιο και
  • γ) δείκτες παρακολούθησης και αξιολόγησης.

Κατά την κατάρτιση και υλοποίησή τους, αξιοποιούνται όλες οι διαθέσιμες μορφές δημοσιοποίησης και δημόσιας διαβούλευσης, με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας και της συμμετοχής. Τα Τετραετή Επιχειρησιακά Προγράμματα αποτυπώνονται σε ηλεκτρονική μορφή και τα γεωχωρικά τους δεδομένα δημιουργούνται και διατίθενται ελεύθερα και διαδικτυακά σε ψηφιακή μορφή σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ν. 3852/2010 και του ν. 4305/2014.».

Στο άρθρο 266 του νόμου 3852/2010 στις παρ, 4 και 5  για το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης αναφέρεται:

4. Η Εκτελεστική Επιτροπή συγκεντρώνει και αξιολογεί τις προτάσεις των υπηρεσιών του δήμου για το Ε.Π.Δ. και τον προϋπολογισμό και εισηγείται το προσχέδιο του Ε.Π.Δ. και του προϋπολογισμού στην οικονομική επιτροπή, προκειμένου η τελευταία να προβεί στην κατάρτιση αυτών και την υποβολή τους στο δημοτικό συμβούλιο.
5. Έως τις 30 Σεπτεμβρίου κάθε έτους ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τη σύνταξη προσχεδίου του
Ε.Π.Δ. και του προϋπολογισμού, καθώς και οι διαδικασίες διαβούλευσης.

Η 30η Σεπτεμβρίου 2020 είναι στο δεύτερο έτος της θητείας της αποτελεσματικής δημοτικής Αρχής.

Έως αυτή την ημερομηνία έπρεπε να έχει συνταχτεί το προσχέδιο Ετήσιου Προγράμματος Δράσης του έτους 2021, το οποίο μαζί με το Ε.Π.Δ. του έτους 2020 θα έπρεπε να ενταχθούν στο Τετραετές Πρόγραμμα Δράσης, που έπρεπε να έχει συνταχτεί το έτος 2020.

Το Τετραετές Πρόγραμμα Δράσης αποτελεί Προγραμματισμό Πολιτικού Σχεδιασμού, που είναι στις αρμοδιότητες το αντιδημάρχου Μιχάλη Βρεττού.

Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για το θέμα αυτό.

Η συνέχεια σε επόμενη ανάρτηση.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

 
Αρέσει σε %d bloggers: