Άλλα λένε οι νόμοι, άλλα αποφασίζουν στον Υπερήφανο δήμο.
Posted by koszig στο 27 Νοεμβρίου 2020
Είναι γεγονός ότι αυτός ο χρόνος είναι δύσκολος λόγω κορωνοϊου. Το lockdown έχει αποσυντονίσει το δήμο κυρίως από υπάλλήλους.
Το Υπουργείο Εσωτερικών με μία σειρά νόμων προσπαθεί να κάνει λειτουργική την Αυτοδιοίκηση ελαττώνοντας τα πρόσωπα των διοικητικών οργάνων, Έτσι ενώ την περίοδο της «δημοκρατίας» τα όργανα ήταν αντιπροσωπευτικά των δημοτών, οι συνεδριάσεις δημοσιες και οι εισηγήσεις και αποφάσεις περιέιχαν λεπτομέρειες των συζητήσεων. Την περίοδο της πανδημίας οι λήψεις των αποφάσεων μετακινήθηκαν μεταβιβάστηκαν σε συνεδριάσεις με ολιγομελή όργανα. Έτσι η Οικονομική Επιτροπή έγινε κυρίαρχο διοικητικό όργανο στο δήμο και το δημοτικό συμβούλιο στην ουσία επικυρώνει τις περισσότερες αποφάσεις ολιγομελών οργάνων.
Για λόγους υγειονομικής προστασίας οι συνεδριάσεις είναι «δια ζώσης κεκλισμένων των θυρών», «με τηλεδιάσκεψη» ή «δια περιφοράς».
Στην πρώτη περίπτωση στη συνεδρίαση εκτός από τα μέλη 45 μέλη του δημοτιου συμβουλίου μπορούσαν να είναι παρόντες υπάλληλοι του δήμου και άλλα πρόσωπα να δίνουν διευκρινήσεις σε ερωτήματα δημοτικών συμβούλων. Στις συνεδριάσεις αυτές παρέστησαν και δήμοσιογράφοι και οι συνεδριάσεις με βίντεο εμγανιζόντουσαν στο διαδίκτυο. Υπήρχε μια «κουτσουρεμένη» δημοκρατία , αλλά υπήρχε ενημέρωση των δημοτών.
Μετά οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου έγιναν με τηλεδιάσκεψη χωρίς μετάδοση των συνεδριάσεων ή «δια μεταφοράς».
Στις συνεδριάσεις «δια μεταφοράς» υπάρχουν εισηγήσεις, χωρίς να υπάρχουν συνήθως τα απαραίτητα ενημερώτικά έγγραφα να τις συνοδεύουν. Οι σύμβουλοι με τα στοιχεία που περιέχονται στην εισήγηση καλούνται να ψηφίσουν υπέρ ή κατά την εισήγηση ή να διατυπώσουν την άποψή τους. Αυτά με την αποστολή e-mail. Δεν γίνονται διευκρινιστηκές ερωτήσεις ή προτάσεις για τροποποίηση της εισήγησης
Η Οικονομική Επιτροπή έχει 9 τακτικά μέλη. Πρόεδρος είναι ο δήμαρχος. Δύο από τα μέλη της Επιτροπής είναι αντδήμαρχοι που ορίζει ο δήμαρχος, δύο δημοτικοί σύμβουλοι από την παράταξη του δημάρχου (συνήθως αντιδήμαρχοι). Απομένουν τέσσερα μέλη, ένα από αυτά προέρχεται από την αξιωματική αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα τρία από τις άλλες δημοτικές παρατάξεις. Κάθε τακτικό μέλος έχει ένα αναπληρωματικό μέλος. Μετά τη σύμπραξη των παρατάξεων η δημοτική παράταξη του δημάρχου έχει 6 απο τα 9 μέλη. Έτσι μπορεί να υπερψηφίζει όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και ίσως για το λόγο τα υπόλοιπα 3 μέλη θεωρούν περιττή την παρουσία τους, αφού δεν μπορούν να επηρεάσουν τη λήψη των αποφάσεων, πέρα από την καταγραφή της διαφωνίας τους.
Ένα σοβαρό θέμα για το δήμο, και όχι μόνο, είναι οι λογαριασμών διαχείρισης (Ισολογισμός, Αποτελέσματα Χρήσης, Προσάρτημα Απολογισμός) για κάθε έτος.
Μέχρι πριν λίγο καιρό η Οικονομική Επιτροπή έκανε προέλεγχο στον απολογισμό και τον διαβίβαζε στο δημοτικό συμβούλιο για έγκριση. Με το άρθρο 40 του νόμου 4735/12-20-2020 ο νόμος άλλαξε και η Οικονομική Επιτροπή εγκρίνει τον Απολογσμό,
Στις 9-11-2020 συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή.
Θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν:
Είναι φανερό ότι ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Σπυρίδων Βρεττός και ο αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχαήλ Βρεττός δε γνώριζαν το νόμο που είχε κυκλοφορήσει ένα μήνα πριν, όπου στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Οικονομικών ήταν και η έγκριση του απολογισμού του δήμου.
Η απόφαση της Οικονομικης Επιτροπής για τον απολογισμό ενός έτους.
Σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο η Οικονομική Επιτροπή εγκρίνει τον Απολογισμό και όχι το Δημοτικό Συμβούλιο.
Θα μπορούσε κάποιος να υποθέση ότι μπορεί να αλλάξει τυπικά η απόφαση διαγράφοντας την παραπομπή στο Δημοτικό Συμβουλιου.
Ο τρόπος που εκτίμησε το αποτέλεσμα του ελέγχου η Οικονομική Επιτροπή δεν είναι σωστός, γιατί δεν έχουν τηρηθεί οι διαδικασίες που προβλέπονται στη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Επομένως οι αποφάσεις δεν είναι σύνομες.
Συνέχεια σε επόμενη ανάρτηση.
Σχολιάστε