Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Η παρουσίαση του κατά τόπου Αδριάνειου υδραγωγείου

Posted by koszig στο 31 Μαρτίου 2024

Στις 22 Μαρτίου εορταζόταν η παγκόσμια ημέρα του νερού. Λόγω του εορτασμού της 25ης Μαρτίου 1821 μερικές εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν τις επόμενες ημέρες. Μια από αυτές ήταν η εκδήλωση για τους «Ποδηλάτες του νερού» στο Αδριάνειο υδραγωγείο στο Ολυμπιακό Χωριό, (κλικ εδώ).

Στη διασταύρωση των οδών Σπ. Λούη και Ι. Μελλισανίδη, στην κεκλιμένη στοά του Αδριάνειου υδραγωγείου στο Ολυμπιακό Χωριό συγκεντρώθηκαν ποδηλάτες στις 9:45 για την προγραμματισμένη εκδήλωση της ποδηλατικής διαδρομής στους χώρους που πέρναγε το Αδριάνειο Υδραγωγείο.

Η έναρξη των ομιλιών άρχισε από την πρόεδρο του Επισκηνίου Μαρία Μίχα, που κάλεσε την θεοδώρα Γεωργουσοπούλου, Αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής να παρουσιάσει το Αδριάνειο Υδραγωγείο.

ΑΔΡΙΑΝΕΙΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ
Η κατασκευή του Αδριάνειου Υδραγωγείου ξεκίνησε από τον αυτοκράτορα Αδριανό
(117-130 μ.Χ,) και ολοκληρώθηκε από τον διάδοχο του Αντωνίνο Ευσεβή (138-161 μ.Χ.), όπως μαρτυρείται στην λατινική επιγραφή στην πρόσοψη της δεξαμενής στο Κολωνάκι, όπου κατέληγε το μνημειώδες αυτό έργο, ξεκινώνταòς από τους πρόποδες τις Πάρνηθας (Ολυμπιακού Χωριού) και διασχίζοντας την Αττική (Αχαρνές, Μεταμόρφωση, Ν. Ηράκλειο, Μαρούσι, Χαλάνδρι, Ν. Ψυχικό, Αμπελόκηποι) (εικ. 3, 4).
Η κεντρικÞή του αρτηρία αποτελείται από υπόγεια σήραγγα μήκους περίπου 25 χλμ., ελλειψοειδούς διατομής, λαξευμένη στο φυσικό έδαφος, με πλάτος 70-80 εκ. και μέγιστο ύψος 1,60 μ., σε βάθος από 10 έως 40 μ. κάτω από το έδαφος, Ώπου το έδαφος είναι σαθρό, τα τοιχώματα έχουν επένδυση με πλινθοδομή και επίχρισμα με υδραυλικό κονίαμα. Για την κατασκευή της στοάς και την συντήρησή της διανοίχτηκαν φρέατα με μέγιστη διάμετρο 1,40 μ., που απέχουν μεταξύ τους 33-37 μ.
Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών του Ολυμπιακού Χωριού που διενεργήθηκαν από την τότε Β’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων εντοπίστηκε σειρά 20 φρεάτων στον άξονα Β-Ν. Στην απόληξη του τελευταίου προς Β φρεατίου ανασκάφηκε η αφετηρία της υπόγειας σήραγγας (κεκλιμένη στοά}, μήκους 90 μ. υπό κλίση 20 μοιρών (εικ. 5). Εκεί απολήγει επιφανειακός αγωγός με κατεύθυνση Β-Ν, στον οποίο συμβάλλει και έτερος επιφανειακός αγωγός με κατεýθυνση ΒΑ-ΝΔ. Οι επιφανειακοί αυτοί αγωγοί έχουν τετράγωνη διατομή, ορίζονται από τοιχία με αργούς λίθους και έχουν βάθος 60-80 εκ. και πλάτος 40 εκ. Σώζεται υδραυλικό κονίαμα και ως συνδετικό υλικό και ως κάλυψη των τοιχωμάτων. Η κάλυψη των επιφανειακών αγωγών αποτελείται είτε από αργούς λίθους είτε από σχιστόπλακες (εικ, 6)
Το Αδριάνειο Υδραγωγείο εντάσσεται στο πρόγραμμα κατασκευής δημόσιων έργων της ρωμαϊκής εποχής, και είχε ως σκοπό όχι απλά την στοιχειώδη ύδρευση των κατοίκων αλλά κυρίως την τροφοδοσία δημόσιων και ιδιωτικών κρηνών και βαλανείων. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του ήταν τόσο επιτυχημένα ώστε συνέχισε να χρησιμοποιείται, με κάποιες επισκευές, ως βασική λύση για την υδροδότηση της Αθήνας έως τις πρώτες δεκαετίες του 20 ου αι

Προετοιμασία για αναχώρηση.

Αναχώρηση για τον επόμενο σταθμό στην οδό Ελ Αλαμέιν, Χαλάνδρι. στη δεξαμενή του Αδριάνειου στο Κολωνάκι, και επιστροφή στις Αχαρνές.

.

Sorry, the comment form is closed at this time.