Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Οι λαϊκές αγορές στο δήμο Αχαρνών

Posted by koszig στο 15 Νοεμβρίου 2012

Στις 14/6/2011 το δημοτικό συμβούλιο συζήτησε την  «Αξιοποίηση και εκμετάλλευση κοινόχρηστων χώρων από την εταιρεία ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΡΝΩΝ σύμφωνα με το άρθρο 3 του σχετικού καταστατικού της».

Στο παρακάτω βίντεο καταγράφεται η συζήτηση.

σαδφασφ

ασδφασδφ

Όπως προκύπτει από τη συζήτηση για την παραχώρηση χώρων για τις λαϊκές αγορές,  όπου θα εκμεταλλευτεί η Επενδυτική Αχαρνών, ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Γκίκας έθεσε θέμα παράνομης είσπραξης τελών.

Την ίδια άποψη διατύπωσε και ο γενικός γραμματέας του δήμου, δήμαρχος και ο τότε αντιπρόεδρος της Επενδυτικής Σταύρος Κοπαλάς. Όλοι διατύπωσαν την άποψη ότι με την απόφαση αυτή δεν δίνεται δικαίωμα είσπραξης τελών στις λαϊκές αγορές από την Επενδυτική. Η άποψη του δημάρχου είναι ότι για τις λαϊκές αγορές είναι είσπραξη τέλους, το οποίο θα πρέπει η Επενδυτική να το καταβάλει στο δήμο.

Τι έγινε μέχρι σήμερα; Η Επενδυτική εισπράττει από τις λαϊκές αγορές τέλη και δεν τα έχει αποδώσει στο δήμο.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Κασσαβός ζήτησε να πληροφορηθεί αν η Επενδυτική εισπράττει τέλη και δικαιώματα από τις λαϊκές αγορές. Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνεται η αναφορά του κ. Κασσαβού για το θέμα της είσπραξης τελών στις λαϊκές αγορές.

σδφαδφ

ασδφσδφ

Απάντηση στα λεχθέντα από τον κ. Κασσαβό έδωσε η πρόεδρος της Επενδυτικής  δημοτική σύμβουλος Σοφία Χριστοπούλου. Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο.

ασφδφδσφ

ασδφδφσδ

Ποιο είναι το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών, που φέρονται με τον όρο στάσιμο πλανόδιο εμπόριο.

Το  άρθρο 13 του β.δ/τος της 24.9.1958 και το άρθρο 26 του ν.δ/τος 3913/1958, παρέχονται  εξουσιοδοτήσεις για την επιβολή τέλους για τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων, αλλά και ειδικού τέλους για την καθαριότητα και αποκομιδή των απορριμμάτων που προκαλούνται από τις λαϊκές αγορές

Τα τέλη αυτά έχον ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Β’ ΕΚ ΤΕΛΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Άρθρο 13

Τέλος χρήσεως πεζοδρομίων, πλατειών και λοιπών κοινοχρήστων χώρων

1. Επιτρέπεται η, υπέρ δήμου ή κοινότητος, επιβολή τέλους εις βάρος των χρησιμοποιούντων διαρκώς ή προσκαίρως πεζοδρόμια, οδούς, πλατείας και εν γένει κοινόχρηστους χώρους και το υπέδαφος αυτών. Ως κοινόχρηστος χώρος δια την εφαρμογήν των διατάξεων του παρόντος νοείται και το δάπεδον χώρων μεταξύ της θέσεως των προσόψεων των ισογείων των οικοδομών και των εγκεκριμένων οικοδομικών γραμμών (στοαί και το υπέδαφος αυτών ως και αποτμήσεις γωνιών οικοδομικών τετραγώνων), αποτελούντων των χώρων τούτων προεκτάσεις πεζοδρομίων και αφεθέντων εις κοινήν χρήσιν.

Άρθρο 19

Χρήσεως κτημάτων έργων ή υπηρεσιών

1. Εις τους ποιουμένους χρήσιν δημοτικών ή κοινοτικών κτημάτων, έργων ή υπηρεσιών ο δήμος ή η κοινότης δικαιούται να επιβάλη τέλη ή δικαιώματα, οριζόμενα δι’ αποφάσεως του συμβουλίου.

Άρθρον 26

1. Για την καθαριότητα και αποκομιδή των απορριμμάτων των χώρων που χρησιμοποιούνται από τις λαϊκές αγορές καταβάλλεται τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 21 του β.δ. 24-9/20-10-58, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα, το ανώτατο όριο του οποίου καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Εμπορίου, που εκδίδεται μέχρι τέλους Δεκεμβρίου και ισχύει για το επόμενο οικονομικό έτος. Η υπουργική απόφαση εκδίδεται ύστερα από πρόταση των οικείων δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων. Οι αποφάσεις των συμβουλίων υποβάλλονται στο Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Σε περίπτωση μη υποβολής της σχετικής πρότασης από κάποιο δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο, η απόφαση εκδίδεται χωρίς την πρόταση αυτή.

2. Το τέλος βαρύνει τον προϋπολογισμό του Ταμείου Λαϊκών Αγορών το οποίο υποχρεούται στην καταβολή του, ανά τετράμηνο, στο οικείο δημοτικό ή κοινοτικό ταμείο.

3.Ειδικά για τα έτη 1989 έως και 1993 το τέλος καθορίζεται με την ανωτέρω υπουργική απόφαση χωρίς την γνώμη των οικείων δήμων και κοινοτήτων.

4.Οι χώροι λειτουργίας λαϊκών αγορών (οδός, πλατείες κ.λ.π.) καθορίζονται με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, ύστερα από γνώμη της οικείας αστυνομικής αρχής ως προς τους όρους κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων. Με όμοια απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου καθορίζονται και οι χώροι μεταφοράς της λαϊκής αγοράς.

Για παράδειγμα οι κινητές τουαλέτες που πρέπει να υπάρχουν στις λαϊκές αγορές πρέπει να πληρώνονται  από το τέλος χρήσης κοινοχρήστων χώρων.

Στον προϋπολογισμό του δήμου Αχαρνών για το έτος 2012 αναγράφεται ως έσοδο στον κωδικό αριθμό 0122.

012 Έσοδα από την εκμετάλλευση εδάφους, ακίνητης περιουσίας και κοινοχρήστων χώρων.

Στους κωδικούς αριθμούς της συγκεκριμένης υποκατηγορίας εγγράφονται τα έσοδα που, χωρίς να είναι στην κυριολεξία μισθώματα, αποτελούν ωστόσο αντάλλαγμα της χρήσης και εκμετάλλευσης της ακίνητης περιουσίας των δήμων.

Στον προϋπολογισμό του 2012 αποτυπώνονται και τα έσοδα του έτους 2011.

Η απόφαση για την ανάθεση των εμποροπανηγύρεων στην Επενδυτική έγινε με την απόφαση 210/2011 του δημοτικού συμβουλίου στις 14/4/2011

 Αξιοποίηση και εκμετάλλευση κοινόχρηστων χώρων από την Επενδυτική Αχαρνών

Είναι φανερό ότι μέχρι τότε η είσπραξη τελών  και δικαιωμάτων για εμποροπανηγύρεις και λαϊκές αγορές έγινε από το δήμο Αχαρνών. Ο δήμος εισέπραξε τα 33.339,78 €.

Αν από τότε δεν έχει αποδώσει η Επενδυτική στο δήμο Αχαρνών τα τέλη και δικαιώματα από εμποροπανηγύρεις και λαϊκές αγορές μέχρι σήμερα, αυτά αγγίζουν τα 100.000 €.

Σύμφωνα με το καταστατικό της Επενδυτικής Αχαρνών Α.Ε. ο ισολογισμός έπρεπε να γίνει, για τα έτη 2010-2011, εντός του έτους 2012. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.

Καταστατικό Επενδυτικής  Αχαρνών

7. Ημερομηνία λήξης εταιρικής χρήσης:
Η εταιρική χρήση είναι δωδεκάμηνης διάρκειας, αρχίζει την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους και λήγει την 31η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Εξαιρετικά η πρώτη εταιρική
χρήση αρχίζει από τη νόμιμη σύσταση της Εταιρείας και λήγει 31 Δεκεμβρίου 2011.

Στον ισολογισμό και στην έκθεση ελέγχου από τον ορκωτό λογιστή θα είχε αποτυπωθεί η απόδοση των τελών και δικαιωμάτων για τις λαϊκές αγορές στο δήμο Αχαρνών.

Αν δεν έχουν γίνει οι σωστές διαδικασίες και ειδικά σε οικονομικά θέματα, τότε δεν είναι στην αρμοδιότητα του εισαγγελέα, όπως είπε ο δήμαρχος στον κ. Κασσαβό να πάει, αλλά του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (Λ. Κηφισίας 1-3 & Λ. Αλεξάνδρας  Τ.Κ. 11523,  στο 2ο όροφο.) Για ηλεκτρονική καταγγελία (κλικ εδώ).

Διαφάνεια και ενημέρωση

Χωρίς άλλα λόγια

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.