Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Οι ασυνέπειες του Δήμου Αχαρνών

Posted by koszig στο 21 Δεκεμβρίου 2015

Στο παρελθόν είχαν γίνει αναρτήσεις για το τι γινόταν στο «μαγαζί » Νεκροταφεία Αχαρνών από τις δημοτικές Αρχές.

Το χρήμα στο νεκροταφείο «μοιραζόταν» στην αγορά οικογενειακών τάφων από εκείνους που ήταν για τριετή ταφή, στους μαρμαράδες που η επενδυτική θεωρούσε ανταγωνιστική επιχειρηματική ομάδα και στις καντηλανάφτησες. (κλικ εδώ).

Στη μνημονιακή εποχή έγινε προσπάθεια να να βοηθήσουν την μικρή επιχειρηματικότητα. Ψήφισαν νόμο για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις  (Κοιν.Σ.Επ), ένας θεσμός που είχε ευρεία διάδοση στην Ευρώπη. Για να εκπαιδευτούν οι Έλληνες  στο νέο θεσμό έγιναν επιδοτούμενα ενημερωτικά και εκπαιδευτικά σεμινάρια. Ένα από αυτά ήταν οι «Κοιτίδες απασχόλησης» με επιδότηση 390.000 €, με συμπράττοντες φορείς, μεταξύ των οποίων και ο δήμος Αχαρνών, και διαχειριστή (Νικόλαος Κρημνιανιώτης) την Εύξεινη Πόλη, (κλικ εδώ), (κλικ εδώ).

Όταν τελείωσαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα ο δήμο Αχαρνών έκανε συμβάσεις με ομάδες εκπαιδευομένων ανέργων, οι οποίοι καθοδηγήθηκαν να δημιουργήσουν επιχειρηματικές οντότητες, τις Κοιν.Σ.Επ.

Αποφασίστηκαν προγραμματικές συμβάσεις του δήμου Αχαρνών με τις Κοιν.Σ.Επ. «Λύχνος», «Φάρμα», «Το μπακάλικο των Αχαρνών», «Βιοδρομέας».  Η Κοιν.Σ.Επ.  «Ερμής»  κάπου χάθηκε!! Για την Κοιν.Σ.Επ. «Επικούρειος» είχε γίνει προγραμματική σύμβαση με την Δημοτική Φροντίδα Αχαρνών. Αυτή δεν εγκρίθηκε  από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Για το «Βιοδρομέα» είναι γνωστά, (κλικ εδώ).

Για το «Το μπακάλικο των Αχαρνών» δεν εκτελέστηκε η σύμβαση.

ΒΙΦ5ΩΨ8-Λ36 Προγραμματική σύμβαση με Μπακάλικο

Στη σύμβαση αναφέρεται:

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ∆ΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ Ο πρώτος εκ των συµβαλλόµενων, ∆ΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ (α’ συµβαλλόµενος) αναλαµβάνει να καλύψει: 1.Tη φιλοξενία σε χώρο δέκα (10) τετραγωνικών µέτρων ως έδρα στον χώρο ενός καταστήµατος στο Εµπορικό Κέντρο των Εργατικών Κατοικιών του Προφήτη Ηλία (παραχωρηθέν στο ∆ήµο Αχαρνών κατά χρήση από τον Ο.Ε.Κ), που βρίσκεται στην περιοχή των Εργατικών Κατοικιών – Προφήτη Ηλία και περικλείεται από τις οδούς Μεγ. Βασιλείου, Αχ. Ιππέων, Μιλτιάδου και Λιοσίων, ΤΚ 13678, Αχαρναί, για πέντε έτη από την υπογραφή της παρούσας.

Στο χώρο αυτό σε λίγες μέρες θα εγκαινιάσει το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αχαρνών. Το  «Το μπακάλικο των Αχαρνών» θα λειτουργήσει;

Να όμως που κάτι είχε γίνει. Η υλοποίηση της σύμβασης με την Κοιν.Σ.Επ. «Λύχνος».

ΒΙΦ5ΩΨ8-3Ψ0 Προγραμματική σύμβαση με Λύχνος

Για τα Νεκροταφεία υπήρχε ένα καθεστώς «ημιπαρατυπίας». Διάφορα άτομα,  κυρίως γυναίκες,  αναλάμβαναν έναντι αμοιβής, σε συμφωνία με τους συγγενείς των νεκρών που οι τάφοι τους ήταν στα νεκροταφεία, να ανάβουν τα καντήλια και να περιποιούνται τους τάφους. Η προηγούμενη διοίκηση της «Επενδυτικής Αχαρνών», στην οποία είχε ανατεθεί η διαχείριση των Νεκροταφείων, θεώρησε ότι θα είχε έσοδα από το άναμμα καντηλιών και μπήκε σε αντιδικεία με τις ιδιώτες γυναίκες που που είχαν αναλάβει αυτό  το έργο.

Η νέα Δημοτική Αρχή βρήκε μια σύμβαση με την Κοιν.Σ.Επ. «Λύχνος», που βασικό της έργο ήταν η παροχή υπηρεσιών έναντι αμοιβής για το άναμμα των καντηλιών στα νεκροταφεία, το Νέο Νεκροταφείο στην περιοχή του Πλάτωνα και το Παλαιό Νεκροταφείο στην περιοχή του Κάραβου.

Μέχρι πριν λίγο καιρό τα πράγματα κυλούσαν ήρεμα μεταξύ των μελών της Κοι.Σ.Επ. και των ιδιωτών που άναβαν τα καντήλια, με κάποια παρέμβαση διοικητικά των «νομίμων» κατά των «μη νομίμων».

Μέχρι που το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, μετά από αναφορές δημοτικών παραγόντων ανέλαβε να βάλει τάξη στα Νεκροταφεία. Τα πρώτα δημόσια αποτελέσματα του πορίσματος της έρευνάς τους ήταν το παγκάρι, (κλικ εδώ). Το επόμενο θέμα συζητήθηκε ως έκτακτο στο δημοτικό συμβούλιο της 18/12/2015.

—————

Η κατάργηση της σύμβασης της Κοιν.Σ.Επ. «Λύχνος» με το δήμο Αχαρνών τι συνέπειες έχει;

Όπως αναφέρεται στη σύμβαση:

Ειδικότερα η «ΛΥΧΝΟΣ Κοιν.Σ.Επ» θα μεριμνά για:

1. Καλλωπισμό και φροντίδα τάφων όπως και επί των τάφων μνημείων των δύο δημοτικών κοιμητηρίων του Δήμου Αχαρνών

2. Εξωραϊσμό περιβάλλοντος χώρου των δύο δημοτικών κοιμητηρίων και μνημείων δημοσίων και ιδιωτικών χώρων του Δήμου Αχαρνών στο οποίο συγκαταλέγεται ο καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου από διαφόρων ειδών απορρίμματα

3. Φύτευση φυτών και περιποίηση γλαστρών στα ταφικά μνημεία των κοιμητηρίων καθώς επίσης και συναφείς υπηρεσίες όπως κλάδεμα, λίπανση κ.α.

4. Υπηρεσίες αφής καντηλιών στους τάφους των κοιμητηρίων του Δήμου Αχαρνών, κατόπιν ανάθεσης υπηρεσίας από τους ιδιώτες ενδιαφερόμενους.

5. Υπηρεσίες καθαρισμού και γυαλίσματος τάφων και επί των τάφων μνημείων των κοιμητηρίων του Δήμου Αχαρνών, κατόπιν ανάθεσης υπηρεσίας από τους ιδιώτες ενδιαφερόμενους

Ο ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ (α’ συμβαλλόμενος) αναλαμβάνει να καλύψει:

1.Tη φιλοξενία της Κοιν.Σ.Επ (β’ συμβαλλόμενο) στο χώρο του νέου δημοτικού νεκροταφείου, επί της οδού Αναπαύσεως 1, ΤΚ. 13674, για πέντε έτη από την υπογραφή της παρούσας.

2.Την κάλυψη των παρακάτω λειτουργικών δαπανών (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ).

3. Αναλαμβάνει να διευκολύνει τον β’ συμβαλλόμενο στην αναζήτηση ιδιωτών από τα αρχεία που τηρεί για την παροχή υπηρεσιών φροντίδας τάφων, καθώς και από αρχεία που τηρεί η «Επενδυτική Αχαρνών» Μονομετοχική Ανώνυμη Εταιρεία Δήμου Αχαρνών.

Ο δήμος στερείται τον καλλωπισμό  και την φροντίδα  των τάφων, τον εξωραϊσμό του περιβάλλοντος χώρου των δύο δημοτικών κοιμητηρίων και μνημείων δημοσίων και ιδιωτικών χώρων του Δήμου Αχαρνών στο οποίο συγκαταλέγεται ο καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου από διαφόρων ειδών απορρίμματα. Αυτό το κενό καλείται  δήμος να καλύψει με υπαλλήλους του.

Στη σύμβαση αναφέρεται επίσης:

Ο δήμος αναλαμβάνει να διευκολύνει την αναζήτηση ιδιωτών από τα αρχεία που τηρεί η «Επενδυτική Αχαρνών».

Η Επενδυτική διατηρεί αρχεία ενταφιασμένων, που χρησιμοποιεί για ενημέρωση πελατών για αφή καντηλιών;

Ανακοίνωση αφής καντηλιών

Είναι στις δραστηριότητες της επιχείρησης η αφή καντηλιών; Πρέπει να υπάρχει αυτή η ταμπέλα; Υπάρχει ελεύθερος ανταγωνισμός μεταξύ Κοιν. Σ.Επ. και Επενδυτικής, όταν με ανακοινώσεις ενημέρωσης δημοτών η Επενδυτική Αχαρνών χρησιμοποιεί χώρο του νεκροταφείου, δίπλα στην είσοδο, για προσέλκυση πελατών;

Αν τελικά είναι νόμιμη η αφή καντηλιών από την Επενδυτική, τότε η πινακίδα πρέπει να αντικατασταθεί με πινακίδα που θα αναγράφονται ισότιμα όσοι ασκούν νόμιμα επιχειρηματικές δραστηριότητες με αντικείμενο την αφή των καντηλιών.

Όμως τα προβλήματα με το νεκροταφείο και την Επενδυτική δεν τελειώνουν εδώ. 

Δεν τελειώνει και το θέμα με τον απολογισμό της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «Αχαρναί- Κοιτίδες Απασχόλησης«, που σε λίγες μέρες φτάνει στο τέλος της. Ο δήμος Αχαρνών, ως εταίρος θα ζητήσει απολογισμό;

 

Τελικά ο νόμος αρχίζει να εφαρμόζεται;

 

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.