Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Υδροδοτήσεις

Posted by koszig στο 24 Φεβρουαρίου 2020

Το νερό είναι είδος που σχετίζεται με τη ζωή του ανθρώπου. Είναι ένα κοινωνικό αγαθό.

Ιστορική αναφορά για το νερό ως κοινωνικό αγαθό

Πριν 55 χρόνια στο Μενίδι το νερό το προμηθευόμαστε από πηγάδια, δεξαμενές ή από ιδιωτικά δίκτυα.

Η περιοχή της Λαθέας σήμερα. πριν 60 χρόνια ήταν χωράφια που καλλιεργούσαν λουλούδια, κυρίως υάκινθους. Τότε το νερό προερχόταν από πηγάδια ή γεωτρήσεις. Τα πηγάδια βάθους 20-30 μέτρα γινόντουσαν με σκάψιμο από εργάτες. Μερικά πηγάδια υπάρχουν στην περιοχή, χωρίς να χρησιμοποιούνται.

Από εκείνη την εποχή υπήρχαν γεωτρήσεις και ιδιωτικά δίκτυα. (Μουστακάτου, Κοντογιάννη, Παπασωτηρίου, Ράπτη , Καπετάνιου)

Η γεώτρηση Μουστακάτου (Παπούτση) ήταν στην οδό Πάρνηθος και Λέκκα Μήτρου. Στη θέση του δρόμου εκείνη την εποχή υπήρχε ρέμα!!

Μέχρι σήμερα υπάρχει η  δεξαμενή ανενεργή..

Τα ιδιωτικά δίκτυα είχε παραλάβει αργότερα ο δήμος χωρίς αποζημίωση.

Όπως καταγράφεται στην ανωτέρω ιστορική μελέτη, στις 24 Δεκεμβρίου 1924 υπεγράφη από το Ελληνικό Δημόσιο η σύμβαση με την αμερικάνική εταιρεία ΟΥΛΕΝ. Με τη σύμβαση η κυβέρνηση ανέθετε στη Ulen την κατασκευή, συντήρηση και εκμετάλλευση των έργων ύδρευσης Αθηνών, Πειραιώς και περιχώρων.  Τα έργα προσδιορίζονταν συγκεκριμένα ως σύμπλεγμα για την προμήθεια πόσιμου νερού, το οποίο θα εξέρρεε από περιφραγμένη δεξαμενή κοντά στο χωριό Μαραθώνας. Περιλάμβαναν φράγμα, υδραγωγείο, δεξαμενές, δίκτυο διανομής και όλα τα απαραίτητα προσαρτήματα. Η εταιρεία θα πραγματοποιούσε για λογαριασμό του ελληνικού κράτους όλες τις αναγκαίες δαπάνες, με κάθε επιμέλεια και οικονομία, σαν να κατασκεύαζε τα έργα για δικό της λογαριασμό.

Το βασικό ήταν η δημιουργία φράγματος με την δημιουργία της λίμνης Μαραθώνα Τα εγκαίνια του φράγματος και της λίμνης του Μαραθώνα πραγματοποιήθηκαν στις 25 Οκτωβρίου 1929.

Όμως, σύμφωνα πάντοτε με τη σύμβαση, την εκμετάλλευση και διαχείριση του υφισταμένου και του μελλοντικού δικτύου δεν θα την ασκούσε η ίδια η Ulen, αλλά θα έπρεπε να ιδρύσει μία ανώνυμη εταιρεία σύμφωνα με τους ελληνικούς νόμους, η οποία θα ενεργούσε για λογαριασμό της Ulen (άρθρο 44). Έτσι, ιδρύθηκε στις 4.11.1925 η Ανώνυμος Ελληνική Εταιρεία των Υδάτων των Πόλεων Αθηνών-Πειραιώς και Περιχώρων (εφεξής ΑΕΕΥ). Η ΑΕΕΥ, ως εντολοδόχος της Ulen, ανέλαβε την εκμετάλλευση των υφισταμένων δικτύων, τα οποία, σύμφωνα με τη σύμβαση, «παραχωροῦνται εἰς τὴν Ἑταιρείαν ἑκμεταλλεύσεως ἅμα τῇ συστάσει αὐτῆς» (άρθρο 8).

Τα χρόνια πέρναγαν, ο πληθυσμός της Αθήνας-Πειραιά και των Περιχώρων αυξανόταν ραγδαία, η στάθμη του νερού της Λίμνης Μαραθώνα ανεβοκατέβαινε, ανάλογα με την κατανάλωση και τις καιρικές συνθήκες.  Τα βλέμματα των κυβερνώντων έπεσαν στις γύρω λίμνες και ποτάμια  για ενίσχυση της Λίμνης Μαραθώνα.

Ένα μεγάλο βήμα από πλευράς πολιτείας έγινε το 1980, οπότε και συστάθηκε ανώνυμη εταιρεία, η οποία ανήκε εξ ολοκλήρου στο κράτος, λειτούργησε χάριν του δημόσιου συμφέροντος με τους «κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας» και υπήχθη στις διατάξεις περί ανωνύμων εταιρειών (Νόμος 1068/1980). Η σύσταση της εταιρείας έγινε με τη συγχώνευση της ΑΕΕΥ και του Οργανισμού Αποχετεύσεως Πρωτευούσης, και η επωνυμία της ήταν Εταιρεία Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης (ΕΥΔΑΠ), (κλικ εδώ)

Νόμος 1068/1980

Σύμφωνα με το νόμο 1068/1980 στο άρθρο 1, παρ, 10 μεταξύ των δήμων που περιλαμβάνονται στην περιοχή αρμοδιότητας της ΕΥΔΑΠ περιλαμβάνονται ο δήμος Αχαρνών και η Κοινότητα Θρακομακεδόνων.

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο δήμος Αχαρνών παραχώρησε  στην ΕΥΔΑΠ τα δίκτυα που είχε στη διάθεσή του.

Έγκριση Κανονισμού Λειτουργίας Δικτύου ΄Υδρευσης, τεύχος 552, τ. B’ 2009

Εκτός από τα ιδιωτικά δίκτυα που είχε παραλάβει ο δήμος και μεταβίβασε στη ΕΥΔΑΠ υπάρχουν και ιδιωτικά δίκτυα που υδροδοτούν περιοχές του δήμου Αχαρνών.

Η συνέχεια σε επόμενη ανάρτηση

 

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.