Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Υδροδοτήσεις – 1

Posted by koszig στο 25 Φεβρουαρίου 2020

Σε προηγούμενη ανάρτηση έγινε αναφορά για το κοινωνικό αγαθό που είναι το νερό και πως γινόταν έως μερικά χρόνια πριν η διαχείρισή του  στο δήμο Αχαρνών, (κλικ εδώ).

Είμαστε στην εποχή που δημιουργήθηκε η ΕΥΔΑΠ, τη δεκαετία του 1980. Ο δήμος Αχαρνών και η Κοινότητα Θρακομακεδόνων είχαν ενταχθεί στις δραστηριότητες της ΕΥΔΑΠ για υδροδότηση και αποχέτευση. Στο δήμο Αχαρνών ιδιωτικές εταιρείες παροχής ύδατος, Μουστακάτου, Κοντογιάννη, Παπασωτηρίου, Ράπτη , Καπετάνιου, είχαν παραχωρήσει τα δίκτυά τους  και στη συνέχεια τα είχε μεταβιβάσει στην ΕΥΔΑΠ για την εκμετάλλευση και εξυγίανση- εκσυγχρονισμό τους.

Το νερό στις Αχαρνές έρχεται από μακρυά.

Μείζονος σημασίας για την υδροδότηση της Αθήνας είναι το τεχνικό έργο που έγινε στον ποταμό Μόρνο το 1981. Το φράγμα που βρίσκεται επί του ποταμού Μόρνου, είναι το ψηλότερο χωμάτινο φράγμα της Ευρώπης, ύψους 126 μέτρων. Το νερό φτάνει στην Αθήνα διαμέσου του υδραγωγείου του Μόρνου, του δεύτερου μεγαλύτερου υδραγωγείου στην Ευρώπη.

Το νερό για να γίνει πόσιμο χρειάζεται Μονάδες Επεξεργασίας Νερού.

Οι Μονάδες Επεξεργασίας Νερού (ΜΕΝ) έχουν απόλυτα καθοριστική σημασία για το νερό που πίνουμε, καθώς εδώ το νερό υποβάλλεται σε επεξεργασία, που το καθιστά πόσιμο. Οι ΜΕΝ στο Λεκανοπέδιο της Αττικής βρίσκονται στο Γαλάτσι, στις Αχαρνές, στο Πολυδένδρι και τη Μάνδρα Ασπροπύργου.

H κατασκευή της ΜΕΝ Αχαρνών βοήθησε σημαντικά στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης κατανάλωσης νερού μετά το 1970. Άρχισε να λειτουργεί το 1978 και επεκτάθηκε το 1989 και το 1992. Βρίσκεται σε υψόμετρο 232 μ. και η διυλιστική της ικανότητα είναι περίπου 850.000 κ. μ. νερού ημερησίως. Τροφοδοτεί το 60% των περιοχών του Λεκανοπεδίου και ειδικά τις περιοχές που βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο, (κλικ εδώ).

Η αρχική κατασκευή της ΜΕΝ βοήθησε την αποδοχή της ΕΥΔΑΠ των ιδιωτικών δικτύων που είχε ο  δήμο Αχαρνών. Έμειναν όμως μερικές περιοχές που ήταν εκτός σχεδίου, όπως η περιοχή των Ξενοδοχοϋπαλλήλων και της Βαρυμπόμπης. Η υδροδότηση αυτών ήταν από ιδιωτικά δίκτυα.

Το έτος 1999 αποφασίστηκε με το νόμο 2730/1999 ΦΕΚ 130 τ.’Α 25-6-1999 η τέλεση Ολυμπιακών Αγώνων το έτος 2004 και η δημιουργία του Ολυμπιακού Χωριού στη θέση Λεκάνες του Δήμου Αχαρνών. Για τις ανάγκες υδροδότησης έγιναν γεωτρήσεις.

Σε επόμενη ανάρτηση η κατάσταση σήμερα για τις υδροδοτήσεις

 

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.