Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Υδροδοτήσεις – 2

Posted by koszig στο 26 Φεβρουαρίου 2020

Υδροδοτήσεων συνέχεια, (κλικ εδώ), (κλικ εδώ).

Το δίκτυο τροφοδοσίας της περιοχής Βαρυμπόμπης ήταν με επονομασία «ΔΕΔΕ ΙΩΑΝΝΗ».

Το 2001, όταν απεβίωσε ο ιδιώτης πάροχος νερού στην περιοχή της Βαρυμπόμπης άρχισαν τα προβλήματα. Με το άνοιγμα της διαθήκης του διαπιστώθηκε ότι είχε  αφήσει κληρονομιά τα πηγάδια και το νερό στον γιο του, αλλά τις σωληνώσεις του δικτύου στη σύντροφο του ΓΙΑΝΟΒΣΚΑ ΜΑΟΥΓΚΟΖΑΤΑ. Αυτό ήταν που προκάλεσε τη ρήξη μεταξύ των κληρονόμων.

Οι κληρονόμοι του ζήτησαν  την παράδοση του μέχρι πρότινος ιδιωτικού δικτύου στο Δήμο Αχαρνών, χωρίς απαίτηση αποζημίωσής τους, διότι δεν μπορούσαν να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες υδροδότησης των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής Βαρυμπόμπης.

Με την απόφαση 722/30-08-2001 του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε αποδεκτή η παραλαβή του ιδιωτικού δικτύου ύδρευσης  χωρίς αποζημίωση και την ταυτόχρονη παράδοσή του στην ΕΥΔΑΠ χωρίς τίμημα (όπως και είχε πράξει σε όλες τις  παραδόσεις ιδιωτικών δικτύων ύδρευσης) .
Η ΕΥΔΑΠ από τότε δεν αποδέχτηκε αυτή την παράδοση, παρόλο που είχε γίνει με την ίδια διαδικασία όπως και με τα υπόλοιπα ιδιωτικά δίκτυα που είχε παραλάβει από το Δήμο Αχαρνών, προφασιζόμενη  ότι η περιοχή είναι εκτός σχεδίου, δασική, με πολλές αυθαίρετες υδροδοτήσεις κτλ, ενώ στην ουσία ο μοναδικός λόγος που υπήρχε ήταν το μεγάλο κόστος εξυγίανσης – ανακαίνισης και ριζικής ανακατασκευής του υπάρχοντος δικτύου (διότι πολλά από τα προηγούμενα δίκτυα που είχε παραλάβει ήταν επίσης εκτός σχεδίου, κακοφτιαγμένα και απαιτούσαν εξυγίανση.

Επειδή το πρόβλημα υδροδότησης των 220 οικογενειών (σύμφωνα με την κατάσταση υδρευομένων που  παρέδωσε η ιδιοκτήτρια του δικτύου) γίνεται έντονο, ο τότε Δήμαρχος  Αχαρνών κ. Δ. Παπανίκας από την πίεση των γεγονότων καθώς και κατοίκων της περιοχής αναγκάζεται από την ΕΥΔΑΠ, αντί για την παράδοση του δικτύου σε αυτή, να δεχτεί την εyκατάσταση μιας υδροπαροχής διαμέτρου 2 ιντσών  η οποία  χρεώθηκε  στο Δήμο Αχαρνών ως ενίσχυση δικτύου, με σκοπό ο Δήμος να ενώσει αυτή την παροχή με το υπάρχον δίκτυο  ώστε να υδροδοτήσει τους κατοίκους της περιοχής.

Οι 220 οικογένειες της περιοχής άρχισαν και έπαιρναν νερό, από παροχή της ΕΥΔΑΠ, από σωληνώσεις του παλιού ιδιωτικού δικτύου. Ο δήμος  έπρεπε να εισπράττει τους λογαριασμούς για τα κυβικά που κατανάλωναν  οι κάτοικοι  της περιοχής. Ο Δήμος Αχαρνών, όμως, δεν μπορούσε να εισπράττει, γιατί από το 1992, όταν παρέδωσε το δημοτικό δίκτυο ύδρευσης στην ΕΥΔΑΠ, κατάργησε και την υπηρεσία είσπραξης λογαριασμών ύδρευσης. Αποτέλεσμα; Κανείς δεν πλήρωνε για το νερό που κατανάλωνε ή για να είμαστε ακριβοδίκαιοι κάποιοι, ελάχιστοι,όμως, από τους 220 ή 240 καταναλωτές πλήρωσαν τρεις φορές μέσα σε δεκαπέντε χρόνια, δηλαδή το 2001, το 2007 και το 2010, όταν ο δήμος τους έστειλε ειδοποιητήρια πληρωμής.

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ)΅

Από τα ανωτέρω δέκα ιδιωτικά δίκτυα, μόνο το υπ’ αριθ. 9 δίκτυο (περιοχή Ξενοδοχοϋπαλλήλων με ιδιοκτήτη Γ. Μπαρπούνη) και το υπ’ αριθ. 10 του Δέδε αναγράφονται ως «εκτός σχεδίου»[1]

[1] συνημμένα στο υπ’ αριθ πρωτ 20750/2-10-2018 έγγραφο της ΕΥΔΑΠ)

Στην Έκθεση Επιθεώρησης Ελέγχου αναφέρεται:

1. Αριθμός Πρωτοκόλλου Εντολής Επιθεώρησης Ελέγχου: Η υπ’ αριθ. πρωτ. ΣΕΕΔΔ/Φ2/18/227/15-2-2017 και η συμπληρωματική αυτής υπ’ αριθ. πρωτ. ΣΕΕΔΔ/φ2/76/14464/14-11-2017,  κατόπιν  καταγγελίας πολίτη

Έχει ενδιαφέρον να ενημερωθούν οι δημότες για τον πολίτη που έκανε αυτή την καταγγελία.

Απόσπασμα πορίσματος ΣΕΕΔΔ για υδροδότηση Βαρυμπόμπης

Το πόρισμα ελέγχου διαβιβάστηκε στο Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για την αναζήτηση τυχών αστικών ευθυνών των ανωτέρω αιρετών οργάνων αρμοδίως  και στην Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών για την διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών .

Ακόμα υπήρξε εισήγηση:

  1. Να διαβιβασθεί αντίγραφο της παρούσας α) στο Ελεγκτικό Συνέδριο και β) στο Οικονομικό Παρατηρητήριο του Υπουργείου Εσωτερικών για να λάβουν γνώση και για τυχόν δικές τους ενέργειες.
  2. Να διαβιβαστεί στην Διεύθυνση Εκτάκτων Δημοσιονομικών Ελέγχων (Υπ. Οικονομικών, Γεν. Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής , Γεν. Δ/νση Δημοσιονομικών Ελέγχων) για διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στο δήμο Αχαρνών.

Αιτία είναι ότι αιρετοί  δεν προέβησαν κατά τη θητεία τους και σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους σε  ενέργειες, ως όφειλαν, προκειμένου να πληρώσουν οι υδρευόμενοι τα χρήματα που κατέβαλε ή οφείλει ο Δήμος στην ΕΥΔΑΠ, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί ο Δήμος για το ποσό των 1.059.045,17€.

Το θέμα της υδροδότησης όμως δεν τελειώνει με την περιοχή Βαρυμπόμπης, Η γειτονική περιοχή των Ξενοδοχοϋπαλλήλων έξακολουθεί να έχει πρόβλημα υδροδότησης από ιδιωτικά δίκτυα, (κλικ εδώ)

Μάρτιος 2017

Στη συνάντηση του Δημάρχου Αχαρνών με τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής αποφασίστηκε επίσης:

● Η εκπόνηση από τον Δήμο Αχαρνών μιας επιπλέον Μελέτης που θα αφορά τη Συντήρηση και κατασκευή οδών του Δήμου Αχαρνών. Ο Προϋπολογισμός του έργου αναμένεται να ξεπεράσει τα 5.0000.000€.

● Η διευθέτηση των ρεμάτων στις ΠΕ 17, 19, 20, ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξη στο Σχέδιο Πόλης των περιοχών του Μονοματίου, Ξενοδοχοϋπαλλήλων και ΒΙΠΑ Αχαρνών.

Φεβρουάριος 2020.

 

Αυτά για τις περιοχές Βαρυμπόμπης και Ξενοδοχοϋπαλλήλων

Όταν η περιοχή Ξενοδοχοϋπαλλήλων μπει στο σχέδιο. τότε υπάρχει ελπίδα η ΕΥΔΑΠ να προχωρήσει στην υδροδότηση της περιοχής.

Όταν η περιοχή της Βαρυμπόπημπης μπει στο σχέδιο και όταν γίνει η εξυγίανση του δικτύου ύδρευσης της Βαρυμπομπης, τότε υπάρχει ελπίδα η ΕΥΔΑΠ να προχωρήσει στην υδροδότηση της περιοχής.

Δήμος Αχαρνών. Υπερήφανος Δήμος

 

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.